Fəstfud, şirniyyat və un məmulatlarını sevənlərdə yaddaş zəifliyi problemlərinə daha çox rast gəlinir.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq, tibb elmləri doktoru Zöhra Pavlova danışıb.
"Fəstfud və un məhsulları yaddaşı pozur və bu, həmişəlikdir. Alimlər hesab edirlər ki, əgər yeniyetməlik dövründə yağlı, şirin və nişastalı yeməkləri həddən çox yesəniz, yaddaşla bağlı problemləri aradan qaldırmaq mümkün deyil.
Gənc siçanlar üzərində aparılan təcrübələr göstərib ki, lazımsız qidalar asetilkolin səviyyəsini azaldır. Bu maddə öyrənmə, həyəcan və konsentrasiyada iştirak edir və məlumatı kodlamağa kömək edir. Yağlı və şirin qidalarla qidalanan siçanlar asetilxolindən demək olar ki, heç bir siqnal almadılar və buna görə də hadisələri daha pis xatırladılar. Lakin onların yaddaşı düzgün qidalanmaya sonrakı keçiddən sonra da yaxşılaşmayıb. Alimlər bunu onunla izah ediblər ki, yeniyetməlik beynin inkişafında çox mühüm dövrdür" - Pavlova əlavə edib.
Aytən