“Pəhrizə yüksək miqdarda qidalı rasionun daxil edilməsi təkcə bütövlükdə orqanizmə deyil, həm də dərinin, saçın və dırnaqların vəziyyətinə faydalı təsir göstərəcək”.
Publika.az xəbər verir ki, bunu kosmetoloq Elena Anoiko deyib.
O əlavə edib ki, protein əsas mənbələri ət, balıq və yumurtadır:
“Yağsız ət əzələ yığmağa, çəkini idarə etməyə kömək edir və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Ət həm də B vitaminləri, dəmir, fosfor və sink mənbəyidir. Orta hesabla 100 q ətin tərkibində 20-25 q protein var. Onun orta gündəlik qəbulu hər kq bədən çəkisi üçün 0,75-1,5 q təşkil edir və bunun 55%-ni heyvan zülalları təşkil etməlidir”.
Onun sözlərinə görə, qırmızı balıq və treska ciyəri təkcə zülalla deyil, həm də orqanizmdə iltihabı azaldan və dərinin nəm səviyyəsini saxlayan omeqa-3 doymamış yağ turşuları ilə zəngindir:
“Balıqda həmçinin dəriyə sağlam və parlaq görünüş verən, fotozədələrdən qoruyan və yaşlı ləkələrin yaranmasının qarşısını alan güclü antioksidant olan astaksantin var. ÜST gündə təxminən 300 q balıq yeməyi tövsiyə edir”.
O, həmçinin qeyd edib ki, toyuq yumurtası, ət kimi yüksək keyfiyyətli zülalların və amin turşularının əla mənbəyidir. Gündəlik norma gündə 2-3 ədəddir:
“Əsas yağ turşuları qozda, kətan toxumunda və çiada olur. Bədənin qida və vitamin A, D, E və K vitaminlərini mənimsəməsinə kömək etdiyi üçün onları pəhrizinizə daxil etməyə dəyər. Sağlam yağların ən məşhur mənbələrindən biri avokadodur. Tərkibində demək olar ki, bütün əvəzolunmaz yağ turşuları, E vitamini və antioksidantlar var ki, bu da dərini nəmləndirməyə və zədələnmədən qorumağa kömək edir”, - kosmetoloq əlavə edib.
Sonda bildirib ki, sağlamlığın və gəncliyin qorunmasına kömək edəcək əsas qayda pəhriz və 30% zülal, 30% yağ və 40% karbohidrat nisbətinə uyğunluqdur.
Aysel Şahmar