Avrokuboklara vəsiqə qazanan klubun sevinci GÖZÜNDƏ QALDI
Bu qidalar sizi uzunömürlü edəcək!
İndi həmişəkindən daha çox insanlar daha uzun ömür sürməyin yollarını axtarırlar. Yaşı 100-ə çatan insanların nisbətinin daha çox olduğu bölgələr "mavi zonalar" adlanır. Qütb.az Mavi zonada uzunömürlü insanların istehlak etdiyi qidaları təqdim edir:
Mavi bölgələr Yaponiyada Okinava, Kosta Rikada Nikoya yarımadası, Yunanıstanda İkariya, İtaliyada Sardiniya və Kaliforniyada Loma Linda kimi tanınır. Bəs, bu bölgələrdə sağlam və uzun ömür sürən insanlar nə yeyirlər?
Araşdırmalara görə, mavi zonada yaşayan insanların yemək tərzində oxşarlıqlar olsa da, onların öz nümunələri var . Şirin kartof və balqabaqdan tutmuş Pecorino pendirinə qədər dünyanın ən uzunömürlü beş bölgəsinin hər birində insanlar çox sağlam qidalar yeyirlər.
ŞİRİN KARTOF
Adı mavi zonada olan Yaponiyanın Okinava şəhərində yaşayan sakinlər şirin kartof kimi nişastalı karbohidratlı qidalara üstünlük verirlər. Şirin kartofun antioksidantlarla zəngin olması tanınır. Eyni zamanda, tərkibindəki lif və beta-karotin də kifayət qədər yüksəkdir.
BALQABAQ
Kosta-Rikadakı Nikoya yarımadasında balqabaqdan daha vacib yemək olmadığını deyə bilərik. Belə ki, balqabaq bu bölgədə yaşayan insanların əsas yeməklərindən biridir. Xüsusilə Kosta Rikada pəhrizə uyğunlaşan və bu bölgədə yaşayan insanların 92 yaşına çatma ehtimalının digər insanlara nisbətən daha çox olduğu bildirilir.
Balqabaq böyük bir karbohidrat mənbəyidir, həmçinin A vitamini, maqnezium və kaliumdur. Portağal balqabaqla yanaşı, Nikoya yarımadasında yaşayan yüzilliklər müntəzəm olaraq yeməklərinə beş müxtəlif növ lobya əlavə edirlər. Onlar həmçinin lobya, düyü və avokado ilə balqabağı istehlak edirlər.
PENDİR
Qoyun südündən hazırlanan italyan pendiri Pecorino, İtaliyanın Sardiniya adasında tez-tez istehlak edilənlər arasındadır. Sardiniyanın ucqar kəndi Perdasdefoguda yaşayan dünyanın ən uzunömürlü ailəsinin hər gün yediyi şorbalara əlavə olaraq istehlak edilir.
LOBYA
Yunanıstanın İkariya bölgəsində qara gözlü noxud zülal və mikroelementlərlə zəngin bir pəhriz yeməyi olaraq istehlak edilir. Tərkibindəki A və C vitaminləri sayəsində bədənin müqavimətini artırmağa və güclü saxlamağa kömək edir. Qara gözlü noxud xüsusilə sümük inkişafını dəstəkləmək və gücləndirməkdə təsirli olur.
BADAM
Sağlam qəlyanaltılar istehlak etmək istəyirsinizsə, əlbəttə ki, badam istehlak etməlisiniz. Uzun illər Kaliforniyada yaşayan insanlar qəlyanaltı kimi badama üstünlük veriblər. Rayon sakinləri vitamin, zülal və liflə zəngin qəlyanaltılardan istifadə edirlər. Ancaq bu qidaların çiy və duzsuz olmasına diqqət yetirməlisiniz.