Missuri Universiteti və ABŞ Kənd Təsərrüfatı Araşdırmaları Agentliyinin alimləri bənövşəyi qarğıdalının faydalı xüsusiyyətlərini tədqiq ediblər. Bu bitkinin həm sağlamlıq, həm də ətraf mühit üçün faydalı olduğu ortaya çıxıb.
QÜTB.AZ xəbər verir ki, araşdırma "Industrial Crops and Products" (ICP) jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda tədqiqatçılar qarğıdalıların müxtəlif növlərini araşdıraraq, bənövşəyi, mavi və qırmızı sortları ənənəvi sarı olanlarla müqayisə ediblər. Onlar aşkar ediblər ki, Maiz Morado kimi tanınan tünd bənövşəyi qarğıdalı ən çox antioksidant ehtiva edir. O, həmçinin flavonoidlər, fenolik turşular və taninlərlə zəngindir - xərçəng, piylənmə, diabet və iltihabın qarşısını almağa kömək edə bilən maddələr.
Bundan əlavə, bitki zülalları və bənövşəyi qarğıdalı fitokimyəvi maddələri antimikrob xüsusiyyətləri olan bioloji parçalana bilən qablaşdırma materialları yaratmaq üçün istifadə edilə bilər.
Digər mühüm istifadə təbii qida boyaları kimi bənövşəyi qarğıdalı ekstraktlarından istifadə etməkdir. Bu, miqren, allergik reaksiyalar və diqqət çatışmazlığı pozğunluğuna səbəb olan sintetik boya "Red Dye 40"a əla alternativ ola bilər.
Bu qarğıdalı çeşidindən kənd təsərrüfatı üçün faydalı ola biləcək təbii həşərat kovucuları hazırlamaq üçün də istifadə edilə bilər.
İş təkcə qidalanma üçün deyil, həm də ətraf mühitimizin sağlamlığının yaxşılaşdırılması üçün xidmət edə biləcək bir məhsul kimi gələcəkdə qarğıdalının rolu haqqında yeni fikirlər təqdim edir.
Hüseyn İbadlı