İsveçrəli tədqiqatçılar və şokolad istehsalçıları şokoladı daha sağlam edən resept hazırlayıblar.
Publika.az xəbər verir ki, yeni texnologiya həm də istehsal tullantılarını azaldır.
Şokolad istehsal etmək üçün yalnız kakao paxlası istifadə olunur və bu meyvənin bütün digər hissələrinə ehtiyac yoxdur.
Sürixdən olan tədqiqatçılar İsveçrənin “Max Felchlin AG” şokolad fabriki ilə birlikdə paxladan əlavə meyvənin pulpasından və qabığının içindən istifadə edilən kakao-meyvə şokoladının reseptini işləyib hazırlayıblar. Təcrübənin nəticələri “Nature Food” jurnalında dərc olunub. Əsərin müəllifləri qabığın içini toz halına gətirərək pulpa ilə qarışdırıblar. Nəticədə kakao gelə çevrilərək çox şirin jele kimi bir maddəyə çevrilib ki, bu da şokoladın tərkibinə şəkər tozu əlavə etməməyə imkan verib.
Klassik Avropa reseptinə görə tünd şokoladla müqayisədə kakao-meyvə şokoladında bağırsaqların normal işləməsi və qan şəkərinin səviyyəsinin tənzimlənməsi üçün zəruri olan, demək olar ki, 20% daha çox lif var. Bundan əlavə, tərkibində təxminən 30% daha az doymuş yağ var ki, həddindən artıq istehlak edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Kakao meyvəsindən istifadənin şokolad istehsalını daha ekoloji cəhətdən təmiz və iqtisadi cəhətdən sərfəli etməsi də vacibdir. Fermerlər təkcə paxladan deyil, demək olar ki, bütün kakao meyvəsindən istifadə etməyə başlasalar, çeşidlərini şaxələndirə, tullantıları azalda və qazanclarını artıra biləcəklər. Kakao yetişdirən insanlar şokolad istehsalçılarına kakao geli üçün komponentlər satmaq imkanı əldə edəcəklər.
Cəmilə