Çoxumuz qarabaşaq yarmasını uşaqlıqla əlaqələndiririk, bağça menyusunun əsas yeməyi idi. Amma qarabaşaq yarması həm də sağlam qidalanma ilə maraqlanan ailələrdə məşhur qarnirdir. Onu tez-tez ət və ya balığın yanına faydalı karbohidrat kimi əlavə edirlər. Qarabaşaq pəhrizi həm də müalicə və arıqlamaq məqsədləri üçün istifadə olunur. Lakin bəzən onun faydaları həddən artıq şişirdilir. Bəs bu sehrli taxıl məhsulu bədənimizə necə təsir göstərir?
Publika.az oxucuları qarabaşağın maraqlı xüsusiyyətləri ilə tanış edir.
Qarabaşaq tez arıqlamağa kömək edirmi?
Qarabaşaq pəhrizi aşağı kalorili və yüksək zülal tərkibinə görə arıqlamağa kömək edə bilər, lakin gün ərzində ancaq qarabaşaq yemək effektiv çıxış yolu deyil. Yadda saxlamaq lazımdır ki, mono-pəhriz ləğv edildikdən sonra verdiyiniz çəkilər yenidən geri qayıdacq.
Qarabaşaq yağları parçalamağa qadirdirmi?
Qarabaşaq pəhrizinin yağların yandırılma proesini sürətləndirdiyinə inanılır. Bununla belə, onun yağların parçalanmasını sürətləndirdiyinə və bu xüsusiyyətlərə malik olduğunu təsdiqləyən heç bir elmi sübut yoxdur. Tibb elmləri namizədi İrina Lyalinanın sözlərinə görə, qarabaşaq yarmasının etdiyi yeganə şey lipid mübadiləsini yaxşılaşdırmaqdır. Və bu, çox vaxt aparır.
Hamı yeyə bilər?
Qidalanma xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, sehrli dənli bitki qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar üçün uyğun deyil, çünki tərkibində qlütenə bənzər bir protein var. Mütəxəssisin sözlərinə görə, yaşıl qarabaşaq yarması qan laxtalanmasının artması və həzm sisteminin patologiyası olanlar üçün də uyğun deyil.
Doğrudanmı qarabaşaq yarması sağlam qidalanmanın açarıdır?
"Hamımızın ətrafında qarabaş yarması pəhrizi sayəsində arıqlayan tanışlarımız olub. Bəli, bu məhsul bəzi faydalar təklif edir, lakin uzun müddət ərzində mono pəhriz yemək vacib qida maddələrində çatışmazlığa səbəb ola bilər. Sağlam pəhriz saxlamaq istəyirsinizsə, yaşıl və emal olunmamış qarabaşaq yemək daha yaxşıdır, onun tərkibində daha çox vitamin var. Bu taxılın özü və ondan hazırlanan yeməklər həm böyüklər, həm də xüsusilə uşaqlar üçün çox faydalıdır" - İrina Lyalina bildirib.
Ekspert sözlərinə görə, emal olunmuş və qızardılmış qarabaşaqdan fərqli olaraq yaşıl cücərmiş qarabaşaqda 18 amin turşusu, vitaminlər (A, D, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (fol turşusu), P ( rutin) var. ), PP (nikotinik turşu)) və bədənin tam işləməsi üçün zəruri olan mineral komponentlər var.
"Yaşıl qarabaşaq yarması müxtəlif xəstəliklərə yüksək müqavimət göstərməyə kömək edir, sümük toxumasını yaxşılaşdırır, əzələ sistemini gücləndirir və aterosklerozun inkişafının qarşısını alır. Yaşıl taxıl fiziki performansı yaxşılaşdırır, buna görə də fiziki fəaliyyət, fitnes və ya idman zamanı yemək tövsiyə olunur", - İrina Lyalina bildirib.
Qarabaşaq gənclik iksiri sayılır?
Qarabaşaq sıyığı bədəndə uzunömürlülükdən cavabdeh olan SIRT1 zülalının istehsalının artmasına kömək edir. Bu protein hüceyrələri qidalandırır və orqanizmin qocalmasını ləngidir. Həmçinin təbii antioksidant tərkibinə sayəsində bədxassəli şişlərin inkişaf riskini azaldır.
Həftələrlə qarabaşaq yarması yemək olar?
Mütəxəssis hesab edir ki, qarabaşağı üç gündən bir yemək məsləhətdir. Ehtiyacınız olan bütün qidaları qəbul etməyi təmin etmək üçün müxtəlif növ qidaları ehtiva edən müxtəlif və balanslı bir pəhriz yemək yaxşıdır. Ancaq intervallı oruc günlərində qarabaşaq yarması pəhrizindən istifadə edə bilərsiniz.
Aytən