Soyuq havada bu meyvələri istehlak etmək sizi xəstəliklərdən qoruya bilər!
Qış ayları gələndə təbiətin bizə təqdim etdiyi vitamin və minerallarla dolu ləzzətləri əldən verməməliyik. Bu dövrdə bir çox meyvə soyuqla mübarizə aparan immunitet sistemimizi dəstəkləyən qidalarla doludur. Qışda sağlam qalmaq üçün istifadə edə biləcəyiniz bəzi meyvələr və onların faydaları burada!
ANANAS: GÜÇLÜ İLTİHAB Əleyhinə
Ananas immunitet sistemini dəstəkləyən C vitamini və sümük sağlamlığını dəstəkləyən manqanla zəngin bir meyvədir. Tərkibindəki bromelain fermenti ilə də diqqət çəkən ananas həzmi dəstəkləyir və iltihabı azaltmağa kömək edir.
ALMA: Gündə ən az 1 dəfə yeyilməlidir
“Gündə bir alma həkimi uzaqlaşdırır” deyimi almanın sağlamlığa müsbət təsirini əks etdirir. Alma yüksək miqdarda pektin və quercetin ehtiva edir. Bu komponentlər immunitet sistemini dəstəkləyir və xəstəliklərdən qoruyur. Alma qabığı ilə yemək lif və flavonoid qəbulunu artırır.
KİVİ: C VİTAMİNİ ilə zəngindir
Kivi portağaldan daha çox C vitamini ehtiva edir və immunitet sistemini dəstəkləməkdə son dərəcə təsirlidir. Məlumdur ki, bir kivinin gündəlik C vitamini ehtiyacının 80 faizini ödəyir. Lif, kalium və K vitamini ilə də zəngin olan kivi soyuqdəyməyə qarşı qoruyucu meyvədir.
BANAN: KALİUM VƏ B6 VİTAMİNİNİN MÜKAFATI
Banan sərfəli qiyməti ilə bütün fəsillərdə istehlak edilə bilən ideal meyvədir. Yüksək kalium tərkibi ürək və əzələ sağlamlığını dəstəklədiyi halda, B6 vitamini yeni hüceyrə əmələ gəlməsini dəstəkləyir. Bananın tərkibində su balansını qoruyan və əzələlərin nizamlı işləməsini təmin edən elektrolitlər var.
PORTAĞAL: İmmunitet DOSTU
Portağal C vitamini ilə zəngin olan meyvələrdən biridir və immunitet sisteminin gücləndirilməsində aparıcı rol oynayır. Təzə sıxılmış portağal əvəzinə bütöv portağal istehlak etmək, onların tərkibindəki lifdən tam yararlanmağa imkan verir. Tərkibində fol turşusu, kalium və kalsium da var. Naringi, tangelo və klementin kimi portağal ailəsindən olan digər sitrus meyvələri də gündəlik C vitamini ehtiyacınızı qarşılamaq üçün təsirli alternativlərdir.
Nar: YÜKSƏK ANTİOKSİDAN TƏRKİBİ
Nar tərkibindəki güclü antioksidan komponentləri sayəsində bədəni sərbəst radikallardan qoruyaraq xəstəliklərlə mübarizə aparır. Nar şirəsi həzm sistemini tənzimləyən və iltihabı azaldan xüsusiyyətlərə malikdir. O, həmçinin osteoartrit kimi birgə problemlərlə mübarizə aparmağa kömək edir.
ARMUD: ZƏNGİN LİF TƏRKİBİ
Armud C vitamini ilə zəngindir və həmçinin kalium, mis və maqnezium kimi mineralları ehtiva edir. Armud yüksək lif tərkibi ilə həzm sistemini dəstəkləyir və qan şəkəri səviyyəsini tənzimləyərək uzun müddət tox qalmanıza kömək edir. Şəkər xəstələri üçün ideal qəlyanaltı kimi tövsiyə edilən armud rəngarəng qabıqları ilə flavonoidlər kimi antioksidan komponentləri ehtiva edir. Bu maddələr hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alaraq ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
QREYFRUT: GÜÇLÜ ANTİOKSİDANTLARIN MƏNBƏYİ
Qreypfrut qış aylarının ən güclü meyvələrindən biridir. Yanvar ayında yetişən bu meyvə hüceyrələrin zədələnməsinə səbəb olan sərbəst radikallardan qoruyan antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir. Tərkibindəki yüksək C vitamini immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edərkən, beta-karoten bədəndə A vitamininə çevrilərək dəri və göz sağlamlığını dəstəkləyir. Qreypfrutun tərkibində həzm sistemini tənzimləyən və maddələr mübadiləsini sürətləndirən pektin lifi də var. Turş və bir az acı dadına görə üstünlük verilməsə də, qatıq və ya bir az şəkərlə şirinləşdirilərək ləzzətli qəlyanaltıya çevrilə bilər.