Beynin idrak funksiyalarını yaxşılaşdırmağa kömək edən müəyyən qida sistemləri var. İlk növbədə Aralıq dənizi pəhrizinə və onun əsasında hazırlanmış MIND pəhrizinə diqqət yetirməlisiniz.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq Natalya Kruqlova danışıb.
Ekspert vurğulayıb ki, bu pəhrizlərə çoxlu miqdarda müxtəlif bitkilər daxildir. Xüsusilə qeyd etmək lazımdır ki, tünd yaşıl tərəvəzlər, göyərti və tünd rəngli giləmeyvə (mavi, lingonberries və zoğal). Həmçinin idrak funksiyasını yaxşılaşdırmaq üçün pəhrizdə bütün taxıllar, kompleks karbohidratlar, B vitaminləri, maqnezium və sink olmalıdır. Bu, qarabaşaq, qəhvəyi düyü, bulqur və taxıl çörəyi ola bilər.
Bundan əlavə, mütəxəssis tərkibi yağ turşuları ilə zəngin qidalardan istifadə etməyi tövsiyə edib. Omeqa-3 xüsusilə yağlı balıqlarda çox olur. Yetkin bir insana həftədə ən azı iki-üç porsiya balıq yemək tövsiyə olunur.
Fındıq, kətan toxumu kimi, bitki yağlarının mənbələri də faydalıdır. “Radio Komsomolskaya Pravda” yazır ki, kalorili olmasına baxmayaraq, bu məhsullar rasionumuzda olmalıdır.