Zhejiang Universitetinin çinli alimləri qrupu, 3D printerdən istifadə etməklə istehsal oluna bilən sarı donqar (balıq növü) ətinin bitki əsaslı təqlidlərini yaradıblar. Mütəxəssislərin fikrincə, hazır məhsullar əsl balığa çox bənzəyir.
QÜTB.AZ xəbər verir ki, tədqiqat "Food Physics" (FoodPhys) elmi jurnalında dərc olunub.
Sarı donqarın ət quruluşuna bənzərliyə nail olmaq üçün komanda KT müayinəsi aparıb və əzələ və yağın paylanmasının 3D modelini əldə edib. Elm adamları daha sonra heyvan toxumasının teksturasını yenidən yaratmaq üçün soya proteini izolatı, kantan mis və nişastadan istifadə ediblər.
"Nəhayət, kompozit struktur üçün 90%-dən çox çap dəqiqliyi ilə 3D çap edilmiş bitki əsaslı balıq əti məhsulu uğurla yaradıldı", - işin müəllifləri qeyd ediblər.
Tədqiqatçılar əlavə ediblər ki, simulyasiya edilmiş ətin teksturası, rütubət paylanması və qida maddələrinin tərkibi həqiqi balıqlara yaxın olub.
Alimlərin fikrincə, onların inkişafı su bioloji resurslarını ekoloji cəhətdən təhlükəsiz miqdarda hasil etmək qabiliyyətini demək olar ki, tükənmiş balıqçılıq sənayesinin yükünü azaldacaq.
Hüseyn İbadlı